#Recensie @HarperCollinsHL : Niemands Kind #NiemandsKind – Ingrid von Oelhafen, Tim Tate @TimTateBooks

– ‘The Magic of Wor(l)ds’ blog is een hobby, recensies en andere boekgerelateerde berichten worden gratis geplaatst.
Ik ben dankbaar voor het ontvangen van een gratis boekexemplaar van de auteur/de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke mening. –

blog-review

De auteurs :

backImagesLink

Korte inhoud :

1186Aangrijpende memoires: als kind ontvoerd en opgegroeid in Hitler’s geheime Lebensborn-programma

In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen. Met haar blonde haren en blauwe ogen was Erika de perfecte kandidaat om een ‘kind van Hitler’ te worden.
Erika groeit op als Ingrid von Oelhafen. Pas op latere leeftijd durft ze de zoektocht naar haar ware identiteit aan. Dan blijkt dat er in haar geboortedorp al die tijd een Erika Matko heeft geleefd; haar naam, haar ouders, haar leven.
Niemands kind onthult de geheimen van het Lebensbornproject, een van de gruwelijkste nazi-experimenten, en toont het voortdurende trauma van een half miljoen kinderen die de hoop van Hitlers Derde Rijk moesten zijn.

HarperCollins Holland

Mijn mening :

Ik lees regelmatig boeken over WW2, maar moet eerlijk toegeven dat ik niet heel veel weet over het geheime project dat ‘lebensborn’ noemde.
Hier en daar had ik er natuurlijk al over gehoord en gelezen, maar net zoals met ‘Aktion T4’ zijn, in mijn ogen althans, de boeken schaars.
Ik was dan ook zeer geïnteresseerd in ‘Niemands Kind’ van Ingrid von (?) Oelhafen toen het werd uitgegeven en kon niet wachten om het te lezen.
Ik kan meteen zeggen dat ondanks dat ik het persoonlijk een zeer interessant boek vond, ik ook ergens lichtjes teleurgesteld werd.
Ik dacht namelijk, mede door de ondertitel, dat we het verhaal gingen krijgen van hoe het leven van Ingrid was tijdens de oorlog, dit werd echter heel summier weergegeven.
Daarnaast had ik, eerder stilistisch weliswaar, moeite met sommige zinsconstructies en ben ik er niet uit of het nu ‘Von’ of ‘von’ Oelhafen is.
Begrijp me echter niet verkeerd, dit is een echt wel een aangrijpend boek en het doel om mensen iets mee te geven over ‘Lebensborn’ is bijzonder goed geslaagd.
ik heb immers heel wat bijgeleerd, op een best leesbare manier, over dit project en wat de gevolgen hiervan waren en nu, vele jaren later, nog zijn.
Ik had het alleen net iets anders verwacht!

The Magic of Wor(l)ds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s