#Recensie #SlurpPublishers : Bed en Breakfast #BedEnBreakfast – Ilja Gort @iljagort

– ‘The Magic of Wor(l)ds’ blog is een hobby, recensies en andere boekgerelateerde berichten worden gratis geplaatst.
Ik ben dankbaar voor het ontvangen van een gratis boekexemplaar van de auteur/de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke mening. –

blog-review

De auteur :

indexWijnboer en schrijver Ilja Gort groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal locale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, CocaCola, Microsoft en Nescafé.
Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.
In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht.
Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.

Château La Tulipe

Korte inhoud :

784x1200Een wijnboer raakt verstrikt in de misdaad.

Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank.
In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-­Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisie­ploeg met een dubbele agenda wil daar een reality soap van maken, waarna Abel en Angela worden over­rompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen.
Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.

Bed en Breakfast is het hilarische vervolg op Godendrank, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen.

SlurpShop

Mijn mening :

Na hun, toch wel spannende, avontuur in ‘Godendrank’ zijn de personages Abel en Angela terug!
Alles lijkt peis en vree in het zonnige Frankrijk tussen de bloeiende wijnranken, maar niets is minder waar, want de wijn verkoopt zichzelf niet helemaal en de rekeningen stapelen zich op.
Een B&B beginnen lijkt dan ook de enige oplossing volgens Angela en wat de wil is van de vrouw … .
Wanneer een televisieploeg dan ook op de proppen komt, krijg je, als lezer, een soort van Chateau Meiland gevoel, maar dan doorspekt met de fijne humor van Ilja Gort.
Heerlijk gewoon hoe hij de gasten beschrijft en zorgt voor een goed, rustig voortkabbelende verhaal tot die ene gebeurtenis, een dode gast!
Nu denk je meteen, de poppen gaan aan het dansen, maar helaas eindigt dit draadje in het verhaal nogal abrupt en slaat Ilja Gort een andere weg in.
Een gemiste kans vind ik persoonlijk, want vanaf dan loopt het niet alleen mis voor Abel, maar ook een beetje voor het boek.
Begrijp me niet verkeerd, het boek leest opnieuw zeer vlot en ik vind het fijn dat Eekie een glansrol kreeg, maar het totaalpakket voelt wat onsamenhangend aan.
Het is, voor mij althans, alsof er 2 ideeën bijeen zijn geperst en ze geen van beiden echt helemaal zo zijn uitgevoerd dat het een mooi geheel vormt.
Ze zijn beiden goed, spannend, humoristisch en zeker heel erg goed geschreven, maar er zijn te veel losse draadjes ergens.
Ik ga nu even spoileren, dus opgelet!
Waarom eerst die TV-ploeg bvb laten opdraven of een gast laten sterven en er dan niet op verder bouwen?
Waarom moest Angela plots en nogal ad random dat ongeval / die aanrijding overkomen wanneer Abel in Nederland zit?
Waarom zegt de Nederlandse agent dat hij ervoor zal zorgen dat Pierre achter slot en grendel zal zitten, maar moet Abel toch nog de confrontatie aangaan?
Heel erg jammer dat ik me dit moet afvragen, want ik hou van deze schrijver zijn verhalen en schrijfstijl, maar deze voelde, voor mij althans, aan als wat chaotischer / niet helemaal op punt.
Toch hoop ik Abel en Angela nog een keertje terug te zien in hun stukje paradijs in La Douce France.

The Magic of Wor(l)ds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s