#Recensie @vbku @uitg_omniboek : Pax Romana: Oorlog en vrede in de Romeinse tijd #PaxRomana – Adrian Goldsworthy

– ‘The Magic of Wor(l)ds’ blog is een hobby, recensies en andere boekgerelateerde berichten worden gratis geplaatst.
Ik ben dankbaar voor het ontvangen van een gratis boekexemplaar van de auteur/de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke mening. –

blog-review

De auteur :

Adrian Goldsworthy studeerde klassieke en moderne geschiedenis aan de universiteit van Oxford en promoveerde daar op de oorlogsmachine van het Romeinse leger. Daarna was hij onder meer verbonden aan de universiteiten van Cardiff en Londen. De laatste jaren legt hij zich volledig toe op het schrijven. Hij woont in Zuid-Wales.

Meer boeken van deze auteur

Korte Inhoud :

In zijn epos ‘Pax Romana’ laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. De Romeinen waren agressief en meedogenloos en de handhaving van deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen.
Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en inslag en door de sluwheid van de legioenen, diplomaten en prefecten werd de Pax Romana overal ingevoerd.

Uitgeverij Omniboek

Mijn mening :

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn jongere ik het niet zo had met die vermaledijde Romeinen tijdens de geschiedenislessen op school.
Het is pas later door een paar tentoonstellingen in eigen land mee te pikken en te beseffen dat Julius Caesar ons ook heeft vervloekt dat mijn interesse werd gewekt.
Sindsdien ben ik wel te vinden voor het lezen van boeken over deze periode, zelfs als het zo’n dikke pil is als ‘Pax Romana’ van Adrian Goldsworthy.
Met zijn 512 bladzijden is het een boek dat je moet lezen wanneer je er de tijd voor hebt.
Door de grote hoeveelheid aan zeer interessante informatie is het immers aangewezen om soms een pauze te nemen en alles wat te laten bezinken.
Niet dat het niet aangenaam en duidelijk geschreven is, je bent immers niet verplicht om echt alle voetnoten te gaan lezen zoals in sommige boeken wel het geval is, maar het is veel.
De tijdspanne van de heersende Romeinen is lang, zeer lang, en er is zo veel te vertellen over deze tijd en de zogenaamde Romeinse vrede dat je hoofd er bij momenten zou gaan van tollen!
De bekendste Romeinen werden natuurlijk ook aangehaald, maar ze waren niet constant aanwezig, wat ik wel goed vond, want ik wil namelijk nieuwe dingen ontdekken als ik een kersvers boek oppik van een periode waar ik al veel over las en dat is hier zeker aan de orde.
Ik heb heel wat bijgeleerd over hoe we de dingen interpreteren en hoe dat niet altijd de waarheid is, hoe het leger functioneerde, hoe de relaties waren tussen Rome en andere bevolkingsgroepen,… .
Echt een fascinerend boek dat het lezen meer dan waard is, wel wanneer je er de tijd voor hebt, want dit is een boek dat je rustig moet savoureren, maar waar je zeker iets van kan opsteken.
Ik zet alvast de andere boeken van deze auteur op mijn verlanglijstje!

The Magic of Wor(l)ds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s