#Recensie @vbku @uitg_omniboek : Het Meisje Uit Het Joodse Getto #HetMeisjeUitHetJoodseGetto – Amira Keidar

– ‘The Magic of Wor(l)ds’ blog is een hobby, recensies en andere boekgerelateerde berichten worden gratis geplaatst.
Ik ben dankbaar voor het ontvangen van een gratis boekexemplaar van de auteur/de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke mening. –

blog-review

De auteur :

Amira Keidar studeerde in Jeruzalem en Parijs. Het Meisje Uit Het Joodse Getto is haar eerste boek. Toen ze Zippa’s dagboek in handen kreeg via haar moeder, die een goede vriendin van Rachel was, besloot ze dat ze dit verhaal wilde vertellen.

Korte inhoud :

9789401917711-het-meisje-uit-het-joodse-getto-l-LQ-fEen hartverscheurend en waargebeurd verhaal over moed en opoffering

In 1941 wordt in het Joodse getto van de Poolse stad Shedlitz Rachel geboren, de dochter van Zippa en Jacob. Als een jaar later, in augustus 1942, het getto wordt geliquideerd, smeekt Zippa Jacob om hun dochtertje naar buiten te smokkelen. Jacob weet zijn vrouw en kind uit het getto te krijgen en Zippa laat haar dochter achter bij haar oude vriendinnen Irena en Sophia. Zippa keert vervolgens terug naar Jacob in het getto, een zekere dood tegemoet tredend.
Dit boek volgt Rachel die vanaf 1942 deel uitmaakt van de familie van Irena en Sophia, altijd met het gevaar ontdekt te worden, met alle gevolgen van dien.
Het meisje uit het Joodse getto is gebaseerd op het dagboek van Zippa, interviews met sleutelfiguren, authentieke brieven en zeldzame documenten. Het is een hartverscheurend verhaal over doodsangst, moed en opoffering, maar vooral over ware vriendschap die niet buigt voor een dictatoriaal regime.

Uitgeverij Omniboek

Mijn mening :

Het is altijd heel erg moeilijk om een waargebeurd verhaal te recenseren, zo ook ‘Het meisje uit het Joodse getto’.
Ik vind het namelijk heel erg vreemd om te zeggen dat ik genoten heb van een boek dat gaat over een van de verschrikkelijkste gebeurtenissen uit onze geschiedenis.
Toch is het ergens zo, want Amira Keidar heeft op een mooie en zeer liefdevolle manier het verhaal van Rachel beschreven.
En eigenlijk niet alleen dat van haar, want na een soort van heftige proloog, komt ze er de eerste grote helft van het boek niet meer aan te pas, maar ook dat van haar familie en haar moeders vriendinnen.
Niet meteen wat ik had verwacht na het lezen van de achterflap, maar tegelijkertijd helemaal niet erg, want door terug te keren naar voor de oorlog en de vriendschap tussen Zippa (Rachel’s moeder) en de andere meiden te laten openbloeien, krijg je een goed idee van hoe mooi en belangrijk echte vriendschap kan zijn.
En door hoofdstuk per hoofdstuk steeds iemand anders aan het woord te laten, krijg je een volledig beeld van hoe het leven was in Polen en niet alleen tijdens 40-45.
Een ontroerend, hartbrekend, … maar vooral prachtig boek over vriendschap, moed, opoffering, … dat ik iedereen aanraad om te lezen, ook al is het rauw en soms moeilijk.
Lest we forget!

The Magic of Wor(l)ds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s