#Recensie : De geplaagde plantijn (Suske en Wiske #366) – Studio Vandersteen @SU_Uitgeverij @DeMensen @VRT

– The Magic of Wor(l)ds blog is een hobby, recensies en andere boekgerelateerde berichten worden gratis geplaatst.
Ik ben dankbaar voor het ontvangen van een gratis boekexemplaar van de auteur/de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke mening. –

62373830_10156812607375379_2138571895803478016_o

Vandaag ga ik ter promotie mijn recensie van ‘De geplaagde plantijn’ met jullie delen, maar eerst wat informatie over

De Auteurs :

Luc-MorjaeuLuc Morjaeu (°1960) volgde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Midden jaren ’80 richtte hij, samen met Dirk Michiels, de stripstudio MORMIC op. Daar werkte hij aan een aantal stripreeksen, waaronder Jacobus en Corneel, Erik (of het kleine insectenboek), Biebel en Cas. Verder voerde Luc heel wat opdrachten uit voor onder andere de Zuid-Nederlandse Uitgeverij (nu Deltas) en Hallmark.
Na MORMIC kon Luc Morjaeu zich eindelijk concentreren op twee van zijn meest geliefde figuren: de hilarische heksen Biep en Zwiep. Hij maakte vijf bijzonder grappige albums die veel lof kregen maar het verwachte commerciële succes bleef uit.
De volgende jaren werkte Luc aan de albums van M-Kids en de cult-reeks De familie Backeljau.
Vanaf 2000 werd hij een van de drie vaste medewerkers van Jef Nys voor de reeks Jommeke en maakte hij de stopcomic Rafke de Raaf, met Peter Van Gucht als scenarist.
Daarna heeft Luc Morjaeu de tekenstudio van Studio 100 begeleid en uitgebouwd. Hier werkte hij onder andere aan Samson en Gert, Piet Piraat en Kabouter Plop. Bij Studio 100 kreeg hij ook de kans om nieuwe projecten op te starten, zoals de strip van Spring (in samenwerking met Charel Cambré). Met Thomas Du Caju maakte hij Sabbatini, een realistische stripreeks.
In 2005 kreeg Luc de vraag van Studio Vandersteen om de coördinatie van Studio Vandersteen op zich te nemen. Zo heeft hij nu de leiding over het tekenteam van de populairste strip van de Benelux: Suske en Wiske.

Peter-van-GuchtPeter van Gucht (°1963, Ekeren) studeerde in 1986 af aan de animatieafdeling in het HRITCS te Brussel. Als stripscenarist zette hij zijn eerste stappen in de studio van Marc Legendre (Biebel). Daarna volgden ook andere reeksen zoals Zapman wat hij maakte met Jan Bosschaert en Rafke de raaf en de M-kids die hij beide met Luc Morjaeu in het leven riep. Hij tekende en verzon ook jarenlang zelf cartoons voor TV-ekspres en Teveblad.
Sinds 2005 is Peter Van Gucht ook de hoofdscenarist van Suske en Wiske.

Het Boek :

Peter-van-GuchtAls tante Sidonia een oude stadskaart van Antwerpen koopt voor de verjaardag van Lambik gaan de poppen meteen aan het dansen. Er staat een kruisje op de kaart en dat is volgens Lambik natuurlijk de vindplaats van een schat. Omdat het aangekruiste huisje in het heden al lang blijkt afgebroken te zijn, besluiten onze vrienden de schat te gaan zoeken in het verleden. Daar vinden ze in de woning echter een Spaanse edelman. Lambik wil de schat met niemand delen en besluit in te breken in het huis om er op zoek te gaan naar zijn schat. Ondertussen bezoeken Suske en Wiske drukker Plantijn. Omdat deze de stadskaart te koop aanbiedt in zijn winkel hopen ze dat hij iets meer kan vertellen over het kruisje. Plantijn beweert nergens van te weten, maar nadat Suske en Wiske zijn woning verlaten hebben, gaat hij zelf op onderzoek uit. Want de schat is niet wat ze lijkt en kan, als ze in verkeerde handen terechtkomt, verschrikkelijke gevolgen hebben. Als puntje bij paaltje komt, moeten Suske en Wiske ingrijpen met gevaar voor eigen leven.

Standaard Uitgeverij

En dan is het nu eindelijk tijd voor mijn

blog-review

Net zoals de meeste van mijn generatie ben ik opgegroeid met de ‘originele’ Suske & Wiske strips en ben ik dus niet altijd even enthousiast wanneer het gaat om de nieuwere avonturen.
Toch vind ik dat ‘De geplaagde Platijn’ meer dan zijn best doet om terug te gaan naar die verhalen uit mijn kindertijd.
Dit door o.a. met humor, actie en de typische kenmerken van de personages iets educatief mee te geven over onze geschiedenis.
Een aangename manier om iets te leren dus over Antwerpen ten tijde van de Spaanse bezetting, Plantijn/de boekdrukkunst en Christenen/Protestanten.
Daarom voor mij absoluut en aanrader om te lezen, zeker voor jongeren, die erna waarschijnlijk, net zoals ik, zin zullen hebben in een goeie paëlla! 😉

The Magic of Wor(l)ds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s